Co je vlastně to džerký
Jerky je vždy libové kvalitní maso s minimálním obsahem tuku, které je nakrájeno na tenké plátky, nebo proužky. Poté je marinováno, nebo smícháno s kořením a následně sušením zbaveno vody, čímž se zabrání jeho zkáze.
Do masa se také přidává určité množství soli, které má za úkol zabránit růstu bakterií v průběhu sušení.
Slovo „jerky“ pochází ze slova ch’arki indiánského kmene Quechua a znamená „sušené, solené maso“.
V současné době se jerky převážně marinují a přidávají různé směsi koření a dále se pak suší, nebo udí při nízkých teplotách do 70°C.
V USA jsou jerky velice populární a velikou oblibu si získávají už i u nás v České republice a v Evropě.
Američané do jerky často přidávají nejrůznější sladidla, např. hnědý cukr. Toto my však v Jamiro’s považujme za absolutní zbytečnost a pokud to vyloženě receptura příchuti nevyžaduje, tak žádná sladidla nepoužíváme.
Hotové usušené jerky je již rovnou jí. Dá se však vhodně spojit i s dalšími surovinami a udělat z nich zcela nové jídlo.
Správně usušené jerky ve svém stavu právě díky sušení vydrží několik měsíců. My máme vyzkoušeno v našich laboratořích i několik let, kdy je maso stále konzumní, jen lehce degraduje. Dokonce se našlo maso ze starého Egypta, staré několik tisíc let, které by údajně šlo také konzumovat. Sušení je tak vhodná forma konzervace masa, kdy si maso zachová svoje nutriční hodnoty a zároveň i prodloužíte jeho životnost.
Někteří výrobci do jerky přidávají různé chemické konzervační látky a další „dobroty“, které zabrání mikrobiálnímu kažení. Jiní například maso melou a přidávají další vycpávky, aby zvedly objem masa.
Jak jsme již psali, Američané mají v oblibě do jerky dávat relativně veliké množství cukru, až okolo 40g na kilogram a maso je pak opravdu velice sladké. Naopak při jiné přípravě sušeného masa, které pochází z jižní Afriky a jmenuje se „Biltong“ se cukr nikdy nepoužívá.
Jerky se v dávných dobách vyrábělo indiány převážně z bizoního a masa i indiáni si ho vozili na své dlouhé výpravy. Případně ho pak ještě míchali se sádlem, ořechy, a sušeným ovocem a vznikl z toho pokrm nazývaný „Pemikan“
Indiáni sušili na slunci a s otevřeným ohněm, kdy jeho kouř působil jako přírodní konzervant.
V současné době se nejčastěji jerky vyrábí z libových kusů hovězího masa. Oblíbeným se stalo také maso vepřové, krůtí a dokonce i kuřecí.
Zajímavé jsou jerky z divoké zvěře, kanců, jelenů, daňků, nebo srnek. Ve světe se setkáte i s jerky z losa. Dokonce se objevili pokusy dělat jerky z rybího masa.
Všeobecně se dá říct, že na jerky lze použít jakékoliv kvalitní, čerstvé libové maso.
Důležitý je proto vždy výběr kvalitního dodavatele masa, u kterého znáte původ a jeho čerstvost.